Thermador Refrigerator Not Cooling [Quick Fix]

Last Updated on March 18, 2022

Your refrigerator isn’t cooling properly.
Is it time to replace it?
Or maybe you’ve got a problem with the thermostat.
Either way, you’ll want to get things back to normal ASAP.
Your fridge should always be at or below 40 degrees Fahrenheit 4°C to prevent food spoilage.
If it gets too hot, you might notice condensation inside the door.
The temperature gauge also helps you monitor whether your fridge is working correctly.
You can check the temperature using the dial on the front of the unit.
If the temperature is above 40°F 4°C, then you’ll want to lower the setting.
If it’s under 40°F 4 °C, then you’ll need to raise the setting

Thermador Refrigerator Freezer Not Cooling – Solutions

If you are having problems with your refrigerator not cooling properly, then you should check if the thermostat is working correctly. This is usually located under the front panel of the refrigerator. It is important to note that the thermostat is only responsible for regulating the temperature of the freezer compartment. If the problem persists, then you should contact a professional service technician who can diagnose the issue and fix it accordingly.

1. Are the Condenser Coils Dirty?

If the coils are dirty, then the condensation from the evaporator fan will not flow smoothly into the expansion tank. This will result in the compressor running continuously, which will eventually damage the motor. Clean the coils using a vacuum cleaner attachment. 2. Is the Expansion Tank Full? Answer:  Check the level of refrigerant in the expansion tank. If the level is low, then the system needs to be recharged.

2. Is the Evaporator Fan Motor Defective?

A defective evaporator fan motor will prevent the air from flowing properly. It will lead to the compressor running constantly. 3. Is the Compressor Running Too Fast? Answer:  If the compressor runs too fast, then the motor will burn out. To check if the compressor is running too fast, turn off the power switch and listen for any unusual noise coming from the compressor.

3. Is the Condenser Fan Motor Faulty?

A faulty condenser fan motor will not allow the cooling coils to cool down. This will result in overheating of the compressor. 4. Is the Refrigerant Leakage Detected? Answer:  Refrigerant leakage will reduce the efficiency of the system. It will also damage the compressor. To detect refrigerant leakage, open the door of the refrigerator and observe if there is any liquid leaking from the compressor.

4. Is the Temperature Control Thermostat Still Working?

A malfunctioning thermostat will prevent the compressor from operating properly. Check the thermostat to see if it is working properly. 5. Is the Water Filter Malfunctioning? Answer:  If the water filter is not functioning properly, it will affect the performance of the refrigerator.

5. Is the Thermistor Bad?

A bad thermistor will prevent the compressor from running properly. It will also reduce the efficiency of the cooling system. 6. Is the Compressor Running Too Fast? Answer:  An excessive rate of operation will shorten the life span of the compressor.

6. Is the Start Capacitor Functioning?

A defective capacitor will not allow the motor to run smoothly. 7. Is the Motor Turning Over Too Quickly? Answer:  This could indicate a worn belt or a broken pulley.

7. Is the Start Relay Still Working?

A bad relay will not allow the motor turn on. 8. Is the Starter Motor Running? Answer:  If the starter motor is running but the engine does not crank, check the ignition switch.

Check out these other articles on refrigerators not cooling for other brands…

Check the thermostat. It could be stuck open. 9. Is the Thermostat Stuck Open? Answer:  Check if the thermostat is stuck open.

Important Note:

Make sure that the refrigerator door is closed completely. 10. Refrigerator Door Not Closing Properly? Answer:  Make certain that the refrigerator door is shut completely.

How do you fix a refrigerator when it’s not cooling?

If you notice that your refrigerator is not cooling properly, check the power supply first. If the power supply is fine, try unplugging the unit from the wall outlet and plugging it back in again. This usually fixes the problem. If the issue persists, call a professional service provider who can fix the problem.

How can I cool my fridge fast?

Fridge does not cool down quickly because it has been used for long time. It needs to be cleaned properly and get new coils installed. This will help to improve the performance of the refrigerator.

How do I fix my refrigerator not getting cold?

Refrigerators are very important appliances in our homes. It keeps us safe from bacteria and other harmful organisms. Refrigerator problems can occur anytime. But if you notice any problem in your fridge, immediately call a professional repairman. He will check whether your refrigerator is working properly or not. If it is not working properly, he will suggest you to replace it.

Why is my fridge not cooling fast?

Refrigerators are designed to maintain items cold, but if you put something hot into your refrigerator, it will take longer to get back down to a safe temperature. To avoid this problem, place a bowl of ice cubes in the freezer section of your refrigerator. This way, any items placed in the freezer section will stay colder longer.

How do I reset my refrigerator compressor?

Refrigerators are very important appliances in our homes because we rely on them to store food and drink. Refrigerators are usually equipped with a compressor that uses electricity to compress air into a liquid state. This process creates cold air that flows through the coils of the evaporator coil where it absorbs heat from the surrounding environment. As the refrigerated air passes through the evaporator coil, it cools down and becomes saturated with moisture. It then travels back to the condenser coil where it releases the heat absorbed during compression. The cooled air is then released into the atmosphere.

Daisy Kim
Latest posts by Daisy Kim (see all)

Leave a Comment