Whirlpool Refrigerator Not Cooling [Quick Fix]

Are you looking for a quick fix to cool down your refrigerator?
If yes, then you might want to check out this article.
The problem seems simple enough, but it has caused quite a bit of frustration for some homeowners.
Whirlpool has been around since 1919, and they’ve become known for their quality appliances.
They also offer a wide range of home appliances, from refrigerators to washers and dryers.
This issue is due to a faulty thermostat.
In order to solve this problem, you’ll need to replace the thermostat.
This should take less than 30 minutes, and you won’t even need to call a technician

Whirlpool Refrigerator Not Cooling after Power Outage

If you have a whirlpool refrigerator and it does not cool down after power outage, try these steps: 1 Unplug the unit from the wall outlet. 2 Wait about 15 minutes.

Whirlpool Refrigerator and Freezer Not Cooling – How to Fix

You can fix this problem by unplugging the unit from the wall socket. After waiting for 15 minutes, plug the unit back into the wall socket. This will help the unit to cool down.

1. Condenser Coils Are Dirty

If you see dust build up around the coils, clean them using a vacuum cleaner. 2. Check the Drain Line Answer: Make sure the drain line is clear of debris.

2. Evaporator Fan Motor is Bad

Check the evaporator fan motor. It could be bad if it does not turn easily. 3. Evaporator Coil Is Hot Answer: Check the evaporator coil. It could be bad because it is hot.

3. Start Relay Is Acting Up

Start relay is acting up. This could be caused by dirty contacts. Clean the contacts. 4. Evaporator Fan Is Not Turning On Answer: Check the switch. Make sure it is turned on.

4. Condenser Fan Motor Is Faulty

Check the fuse box. Replace if necessary. 5. Water Heater Leaking Answer: Check the drain line. Repair if necessary.

5. Thermistor Is Defective

Check the thermometer. Replace if necessary. 6. Gas Line Is Broken Answer: Check the gas meter. Replace if necessary. 7. Hot Water Tank Is Empty

6. Start Capacitor Needs Changing

Check the capacitor. Replace if necessary. 8. Drain Pipe Leaks Answer: Check the drain pipe. Replace if necessary. 9. Air Filter Is Dirty 10. Oven Door Is Not Closing Properly

7. Temperature Control Thermostat Needs to Be Changed

11. Water Level In Tank Low 12. Dishwasher Has Stopped Working

Whirlpool Refrigerator Making a Noise and Not Cooling

7. Temperature Control Thermostats needs to be changed If you notice any unusual noises coming from the refrigerator, check the thermostat. It could be defective. Replace it if necessary. 8. Dishwasher Has Stopping Working

Whirlpool Refrigerator Not Cooling after Door Was Left Open – What to Do

1. Check the drain hose. Is it clogged? 2. Check the filter. Is it dirty?

Check out these other articles on refrigerators not cooling for other brands…

If the refrigerator door was left open for a long period of time, the cold air could escape from the refrigerator. This could lead to the compressor running longer than normal and causing the unit to run hot. In addition, if the door was left open for an extended period of time, moisture could condense on the evaporator coil and freeze. This could damage the coils and cause the compressor to fail.

Whirlpool Refrigerator Is Not Cooling But Freezer Is Working

If the refrigerator door is left open for a long time, the cold air can escape from the refrigerator. It can also affect the operation of the refrigerator. If the door is left open for an extended time, moisture can condense on the evaporating coil and freeze. This can damage the coils and cause a failure of the compressor. How To Fix A Whirlpool Refrigerator That Won’t Cool

1. Condenser Coils

To fix the problem, turn off the power switch and remove the access panel. Remove the two screws holding the top plate in place. Lift the top plate away from the bottom plate. Loosen the two screws holding the fan motor in place. Slide the fan motor out of the way. Remove the three Phillips screws holding the fan motor bracket in place. Pull the fan motor out of its brackets. Disconnect the wires leading to the fan motor. Replace the fan motor in its original position. Reinstall the top plate. Tighten the screws securing the top plate. Turn the power back on. 2. Compressor Motor Answer: Remove the access panel. Remove four screws holding the compressor motor in place. Remove the compressor motor. Replace the compressor motor in its original position and reinstall the access panel.

2. Evaporator Coils

Turn off the power switch and disconnect the power cord. Remove the two screws that hold the evaporator coil in place. Remove the evaporator coil. Install the new evaporator coil in its original position and replace the screws. Reconnect the power cord. Turn on the power switch. 3. Fan Motor Answer: Disconnect the power cord. Remove four screws holding fan motor in place. Remove fan motor. Replace the motor in its original position, and reinstall the four screws. Reconnect the wire harness. Turn on the power.

Whirlpool Refrigerator Not Cooling But There Is a Clicking Sound

Check the thermostat. It could be stuck open. Check the fuse box. Make sure the fuses are not blown. Check the circuit breaker panel. Make sure the breakers are not tripped. Check the wiring connections. Make sure the wires are connected properly. Check the compressor. Make sure it is running. Check the condenser coils. Make sure they are clean. Check the drain pan. Make sure it drains correctly. Check the drain hose. Make sure it is not clogged. Check the drain pump. Make sure it is working. Check the drain line. Make sure it does not leak. Check the drain pipe. Make sure it is clear. Check the drain valve. Make sure it is closed. Check the drain plug. Make sure it is secure. Check the drain hose connection. Make sure it is secured. Check the drain hose clamp. Make sure it is tightened. Check the drain hose gasket. Make sure it is tight. Check the

How do I reset my Whirlpool freezer compressor?

To reset the compressor on a whirlpool refrigerator, press and hold the power button until the display turns off. Then, release the power button and wait about 30 seconds. Press and hold the power button again until the display comes back on. This process resets the compressor.

Where is the reset button on a Whirlpool refrigerator?

Whirlpool refrigerators have a reset button located on the back of the door. It is usually found near the top right corner of the door. This button allows you to turn off the unit if it does not shut down properly. To reset the unit, push the button until the lights flash green. Then press and hold the button until the power light turns off. Pressing the button again will restart the unit.

How do you reset the compressor on a Whirlpool refrigerator?

If you notice any unusual noises coming from your refrigerator, freezer, or washing machine, check the manual for instructions on how to reset the compressor. Resetting the compressor will help prevent future problems.

Daisy Kim
Latest posts by Daisy Kim (see all)

Leave a Comment